Aromaterapi: Taşıyıcı Yağlar Nelerdir?

0
288

Taşıyıcı yağlar, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa yardımcı olmak amacıyla vücuda çeşitli uçucu yağların uygulandığı tamamlayıcı bir terapi olan aromaterapide kullanılır. Taşıyıcı yağlar konsantre uçucu yağları seyrelterek cilde yan etkisi olmadan uygulanmasını sağlar.

Uçucu yağlar nedir?

Uçucu yağlar, belirli bitkilerin özel hücrelerinde üretilen çok konsantre sıvılardır. Tüm bitkiler uçucu yağ üretmez ve bitkilerde bulunan tüm uçucu yağlar aromaterapide kullanılmaz.

Dünyada yaklaşık yarım milyon bitki türü vardır ve aromaterapide yaklaşık yüz kadar uçucu yağ kullanılır. Dünyanın her yerinden insanlar, binlerce yıldır hangi bitkilerin kendileri için yararlı olduğunu ve bunlardan, yeterli miktarda uçucu yağ üreten bitkileri keşfettiler. Modern, daha verimli distilasyon işlemlerinin gelişmesiyle birlikte, daha fazla sayıda uçucu yağ elde edilebilir hale geliyor.

Taşıyıcı (Sabit) yağlar nedir?

Taşıyıcı yağların temel rolü, terapötik uçucu yağ moleküllerini ihtiyaç duyulan yere taşımak olan yağlardır. Bir tedavide gerekli olan küçük miktardaki uçucu yağın, ilk olarak çok daha büyük hacimde bir taşıyıcı yağda seyreltilmediği sürece geniş bir cilt alanına dağıtılması imkansızdır.

Aromaterapi, tedavi amaçlı uçucu yağların kullanılmasıdır. Uçucu yağlar doğrudan cilde uygulanırsa, şiddetli tahriş, kızarıklık veya yanma gibi reaksiyonlara neden olabilirler.

Taşıyıcı Yağ Nedir? Hangi Yağlar Taşıyıcı Yağlardır
Taşıyıcı yağlar, konsantre uçucu yağları seyreltir ve ciltte güvenle kullanılmasını sağlar.

En uygun ortam bitkisel yağlardır. Diğerleri önceden hazırlanmış losyonlar, kremler ve jellerdir. Aloe vera jelleri ve kokusuz vücut losyonu da bazen taşıyıcı olarak kullanılır.

Taşıyıcı yağlar, bir bitkinin tohumlarından, çekirdeklerinden veya sert kabuklu yemişlerinden elde edilen hindistan cevizi yağı veya avokado yağı gibi bitkisel yağlardır.

Bitkisel yağlar, ağaçlardan (örneğin badem, fındık, zeytin, hindistan cevizi); veya yağlı tohumlardan elde edilir. Uçucu yağlar tüm bitkisel yağlarda kolaylıkla dağılır.

Bitkisel yağlar “sabit yağlardır”. Sıcakken bile buharlaşmazlar ve kağıt üzerine düşürüldüklerinde kalıcı yağlı bir iz bırakırlar.

Uçucu yağlar hem sıcak hem de soğuk koşullarda buharlaşır ve renklendiklerinde pigmentasyon bırakabilir. Bununla birlikte, çoğunluk kuruduğunda yağlı bir iz bırakmaz.

Bazıları kokusuz olsa da çoğu taşıyıcı yağın hafif ve tatlı kokusu vardır.

Uçucu yağlar için en iyi taşıyıcı (sabit) yağlar şunlardır:

  • Hindistancevizi yağı
  • Badem yağı
  • Jojoba yağı
  • Zeytinyağı
  • Avokado yağı
  • Argan yağı
  • Kuşburnu yağı
  • Kayısı Çekirdeği yağı

1. Hindistan cevizi yağı (Cocus nucifera)

Tropik bölgelerdeki insanlar, hindistancevizi yağını yüzyıllardır nemlendirici olarak kullanıyorlar. Ayrıca yüksek laurik asit içeriğinden dolayı antimikrobiyal özelliklerinden de faydalanılmaktadır.

2. Çörek otu yağı (Nigella sativa)

Çörek otu sabit yağı, anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antifungaldir. Yaraların ve yanıkların iyileşmesini teşvik etmede yardımcı olduğu düşünülmektedir.

3. Jojoba yağı (Simmondsia chinensis)

Jojoba tohumlarından elde edilen sabit yağ aromaterapide sıklıkla kullanılır.

Jojoba yağı masajda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Antienflamatuvar özellikleri nedeniyle akne tedavisinde yardımcı olabilir.

Jojoba Yağının Faydaları Nedir? Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır? - Mahmure
Jojoba tohumlarından elde edilen sabit yağ aromaterapide sıklıkla kullanılır.

Aromaterapide iyi emilir ve yağlı veya akne eğilimli cilde sahip olanlar için iyi bir seçim olabilir.

4. Çuha çiçeği yağı (Oenothera bienni)

Hafif ve tatlı kokulu çuha çiçeği yağı uzun yıllardır aromaterapi ve cilt bakımında kullanılmaktadır. Egzama dahil birçok cilt rahatsızlığında faydalı olduğu düşünülmektedir.

Genellikle pahalıdır ve aromaterapistler onu diğer taşıyıcı yağlarla karıştırma eğilimindedir.

5. Kuşburnu yağı (Rosa mosqueta)

Kuşburnu yağı, alfa-linolenik asit dahil olmak üzere temel yağ asitleri açısından zengindir. Antioksidan ve antiinflamatuar etkilere sahip olduğu gösterilmiştir ve çeşitli cilt durumlarını tedavi etmek için kullanılır.

  • Kuşburnu yağı doğal bir C vitamini ve E vitamini kaynağıdır.

6. Üzüm çekirdeği yağı (Vitus vinifera)

Üzüm çekirdeği yağı, aromaterapide masajdan cilt bakımına kadar yaygın olarak kullanılan çok amaçlı bir yağ olarak kabul edilir. Hafif tatlı bir aroması vardır ve rengi neredeyse berraktır. Ciltte parlak bir film tabaka oluşturur.

Bu yağ, belirli üzüm çeşitlerinden elde edilen tohumların preslenmesinden yapılır.

7. E vitamini yağı

Beslenme açısından bakıldığında, E vitamini güçlü bir antioksidandır. E vitamini, cildinizi topikal olarak onarmaya da yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, E vitamini yağının sadece cilt tonuna yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda cilt kanserine yol açabilecek serbest radikallerle de savaşabileceğini uzun zamandır biliyorlar. Taşıyıcı yağ açısından E vitamini, uçucu yağların gençleştirici etkilerini artırma potansiyeline sahiptir.

8. Kayısı yağı

E vitamini ve üzüm çekirdeği yağları gibi kayısı yağı da ek besin ve gençleşme unsurları sağlayabilir.

Aslında, kayısı yağı zaten yüksek E vitamini seviyelerine sahiptir. Yağ, meyveden değil, kayısının tohumlarından yapılır. Tohumlar, berrak cilt için temel yağ asitleri olarak kabul edilen yüksek düzeyde linoleik ve oleik asitler içerir.

Kayısı yağının yağ asidi yapısının onun iyi emilmesini ve kuru ciltler için ideal hale getirdiğini buldu. Hem kırışıklıklarınız hem de kuru cildiniz varsa, bu taşıyıcı yağ bazı ekstra faydalar sağlayabilir.

9. Badem yağı

Badem yağı, egzama ve sedef hastalığı gibi ilgili cilt hastalıklarında kullanılan önemli antienflamatuvar etkilere sahiptir.

10. Avokado yağı

Genellikle kalp sağlığı için etkili olarak tanınan avokado, alternatif tıp ve cilt bakımı açısından da daha fazlasını sunar. Avokado yağı doğal bir antioksidandır. Yağın ayrıca antienflamatuar etkileri var gibi görünüyor.

Avokado yağı ararken, tohumlardan yapılan yağı seçin. Kollajen sentezini uyarıcı etkilere sahip oldukları söyleniyor.

Shea Yağı ve Avokadonun Cilde Faydaları |NYX Cosmetics Türkiye
Avokado yağı ararken, tohumlardan yapılan yağı seçin.

11. Argan Yağı

Argan yağı, argan meyve ağaçlarından yapılan zengin içerikli bir yağdır. Bugün argan içeren çok sayıda krem ​​bulabilirsiniz.

Bir taşıyıcı yağ olarak argan yağı, kırışıklık bakım rejiminizde cilt elastikiyetini artırmaya yardımcı olabilir.

Taşıyıcı yağlar nasıl kullanılır?

Masaj ve vücut yağları, uçucu yağların bir veya daha fazla taşıyıcı yağ ile belirli oranlarda birleştirilmesiyle elde edilir.

Birçok taşıyıcı yağın kendi terapötik özellikleri vardır, bu da kullanıldıklarında sağlığa sayısız yarar kombinasyonu olduğu anlamına gelir.

Sabit yağlar, daha iyi bir etki oluşturmak için uçucu yağlarla sinerji içinde hareket eder. Bu iki şekilde gerçekleşir:

  • uçucu yağın etkisini artırır;
  • uçucu yağlar, sabit yağın etkisini artırır.

Güzellik terapisinde sabit yağlar konusu çok önemlidir çünkü bazı saf bitkisel yağlar cilt üzerinde böylesine yararlı bir etkiye sahiptir.

Referans

Worwood, V. (2007). Aromatherapy for the beauty therapist

  • Ekibimiz tarafından türkçeye çevrilerek aktarılmıştır.

What is a carrier oil? Best oils and uses. (2020). Retrieved 25 September 2020, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/321639

20 Anti-Aging Oils to Add to Your Routine. (2020). Retrieved 25 September 2020, from https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/essential-oils-for-wrinkles#takeaway

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz