Cilt Bakımı için Vetiver Uçucu Yağı

0
100

Son zamanlarda vetiver esansiyel yağı, cilt sağlığını ve güzelliğini canlandırmaya yönelik sayısız faydası nedeniyle kozmetik sektöründe geniş bir popülerlik kazanmıştır.

Vetiver (Güve otu)

Vetiver (Güve otu), buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir bitki türüdür. Latince adı Vetiveria zizanioides olan vetiver ağacının aromatik köklerinden elde edilen uçucu yağdır. Çoğunlukla ayurveda ve aromaterapide kullanılan bu yağ, anksiyete, uykusuzluk, yorgunluk, depresyon gibi sayısız hastalığı tedavi etmek için yatıştırıcı özellikleri nedeniyle son derece yararlıdır.

Son zamanlarda vetiver esansiyel yağı, cilt sağlığını ve güzelliğini canlandırmaya yönelik sayısız faydası nedeniyle kozmetik sektöründe geniş bir popülerlik kazanmıştır. Α-Vetivone, β-Vetivone ve Khusinol gibi aktif bileşenlerden zengin vetiver esansiyel yağı, cildi zorlu çevresel değişikliklerden korumak, oksidatif hasarı azaltmak, kırışıklıkları azaltmak, cildi sıkılaştırmak ve nemlendirmek için tercih edilmektedir.

vetiver - Wiktionary
Vetiver bitkisi Fotoğraf: Wiktionary

Hindistan’ın dünyaya hediyesi: Vetiver

Vetiver uçucu yağı, Hindistan’da binlerce yıldır çeşitli tıbbi tedavilerde kullanılan geleneksel bir yağdır.

Boyu 1,5 metreye kadar uzayabilen bu bitkinin ince, uzun ve sert yaprakları vardır. Dünyadaki tüm tropikal ve sıcak iklimlerin yaşandığı yerlerde yetişebilmektedir.

Vetiver Essential Oil | PerfumersWorld
Vetiver bitkisi kökünden uçucu yağı elde edilir.

Güve otunun odunsu, baharatlı ve güçlü bir aroması vardır. Vetiver yağı (Güveotu), güçlü antioksidanlara sahip olup, yaraların, enfeksiyonların ve çeşitli hastalıkların tedavilerine yardımcı olması amacı ile Hindistan’da yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Parfümeri

En üyük kullanımını modern parfüm kreasyonlarında bulur. Güve otu köklerinden damıtılan uçucu yağ, seskiterpen alkollerin ve hidrokarbonların karışımlarından biridir ve aynı zamanda son derece düşük uçuculuk oranına sahip en ‘’viskoz’’ yağlardan biridir. Hoş aroması ile birleştiğinde güve yağının yavaş buharlaşma hızı, onu başlı başına bir parfüm için vazgeçilmez yapar.

Latince Adı: Vetiveria zizanoides

Menşe Ülkesi: Endonezya, Hindistan

Uçucu yağ elde etme yöntemi: Buhar distilasyonu

Bitki bölümü: Kök

Koku: Mistik ve rahatlatıcı

Koku gurubu: Odunsu Parfüm Notası: Baz

Renk: Koyu kahverengi

Yapılabilecek karışımlar: Neroli, Tatlı Portakal, Sandal ağacı, Ylang Ylang, Sardunya, Limon ve çay ağacı yağları ile çok iyi uyum sağlar.

Aromaterapi

Vetiver yağının birçok güzellik üzerine etkisi ve duygu durumunu iyileştirici etkisi vardır. Genel olarak kozmetik veya topikal olarak kullanılan vetiver uçucu yağı, cildi çevresel stres faktörlerinin sert etkilerine karşı sıkılaştıran ve koruyan, böylece kırışıklıkların görünümünü azaltan ve anti-aging özellikler sergileyen derinlemesine nemlendirici olduğu bilinmektedir.

Ciltte yağ bezlerinin aktivitesini azaltabilir, koku giderici özelliklere sahiptir ve yağlı cildi rahatlatması ve sivilcelerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Kuru ve susuz kalmış ciltteki nemi cildin daha çok tutmasını sağlar ve olgun bir ciltte bu şekilde gençleştirici bir etkisi vardır. Ayrıca, içeriğindeki yaşlanma karşıtı ve cildi besleyen bileşenlerden dolayı cilt bakımı için de mükemmel bir yağdır.

Gebelikte düzenli olarak kullanıldığında, güve yağının çatlakları önlediği bildiriliyor. Modern aromaterapide; depresyon, uykusuzluk, anksiyete, stres ve gerginliğin üstesinden gelmeye yardımcı olur. Lokal olarak romatizma, bel ağrısı, baş ağrısı, burkulmalarda uygulandığında rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bazı insanlar vetiver yağını afrodizyak (libido arttırıcı) olarak da kullanırlar.

Etkileri

KOZMETİK: Anti-inflamatuar, Koku Giderici, Antiseptik, Tonik, Temizleyici, Gençleştirici, Sıkılaştırıcı, Yenileyici, Nemlendirici, Yara izlerini iyileştirici

KOKU: Afrodizyak, Sakinleştirici, Yatıştırıcı, Sakinleştirici, Koku Giderici.

TIBBİ: Anti-septik, Afrodizyak, Tonik, Anti-spazmodik, Bağışıklık uyarıcı, Zihinsel olarak uyarıcı, Anti-inflamatuar.

Vetiver yağı nasıl kullanılır?

Topikal olarak vetiver yağı uygulamayı da deneyebilirsiniz. Ancak her zaman jojoba yağı veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ kullanılarak seyreltilmelidir. Cildinizde kullanmaya başlamak için taşıyıcı yağınızın her 10 damlasına 1-2 damla vetiver yağı karıştırın. İsterseniz karışımınızdaki vetiver yağı miktarını kademeli olarak artırabilirsiniz.

Tahrişe neden olabileceğinden uçucu yağı asla doğrudan cilde uygulamayın.

Darphin Vetiver Aromatic Care 

Darphin Vetiver Aromatic Care - Vetiver Aromalı Cilt Bakım Yağı 15 ml
Darphin Vetiver Aromatic Care 

Neden beğendik?

Vetiver esansiyel yağı ve besleyici Omega 3 & 6 içerikleri ile çevresel etkenlere karşı cilt bariyerinin güçlenmesine yardımcı olur.

Uykusuzluk ve yorgunluk izlerinin görünümünün azalmasına katkı sağlar.

Cildin parlaklığını artırmaya yardımcı olur.

Rahatlatıcı etkisi vardır. Hafif ve mistik bir kokuya sahiptir.

Bileşenlerin % 99′ u doğal kökenlidir.

Ciltle oldukça uyumludur, kolayca emilir.

İnternet üzerinden alınabilir: Fiyatı 250-350 TL.

Beauty новости - Darphin Vetiver Aromatic Care - новый состав эфирного  масла для снятия стресса
Yüz çevresine şekildeki hareketlerle uygulanır. Uygulamalı anlatımı aşağıdaki videoda bulabilirsiniz.

Referanslar

5 Incredible Beauty Benefits Of Vetiver Oil | Netmeds. (2020). Retrieved 16 September 2020

(2020). Retrieved 16 September 2020, from https://naturalingredient.org/wp/wp-content/uploads/vetiver.pdf

Vetiver Oil – The Oil Of Tranquility – Uses & Benefits In Aromatherapy. (2020). Retrieved 16 September 2020

Vetiver Oil Health Benefits and Uses. (2020). Retrieved 16 September 2020, from https://www.healthline.com/health/vetiver-oil#how-to-use

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz