Yaşlanma Karşıtı 12 Uçucu Yağ: Etkileri ve Kullanımı

0
402

Yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünleri söz konusu olduğunda birçok seçenek vardır. Bununla birlikte, yaşlanma karşıtı cilt bakımı rutininizde doğallığı tercih ediyorsanız, uçucu yağlar güvenli bir seçenektir. Rutininize hangi yağları dahil edeceğinizi bilmek ister misiniz? Öğrenmek için aşağı kaydırın.

Esansiyel yağlar, piyasada bulunan yaşlanma karşıtı cilt kremlerine ve tedavilerine en iyi alternatiflerdir. Bu uçucu yağlar, kırışıklıkları önlemeye yardımcı olan antioksidanlarla yüklüdürler. Kırışıklıkları ve ince çizgileri tamamen ortadan kaldırmasa da görünümlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kırışıklıklar için en iyi uçucu yağlar

Kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltmasına yardımcı olabilecek 12 uçucu yağ:

1.   Ylang Ylang

Tropikal bir ağaç olan ylang ylang, Güney Hindistan, Malezya, Filipinler ve diğer adalara özgü bir bitkidir. Ylang-ylang (Cananga odorata), özellikle parfüm endüstrisinde uçucu yağı sıklıkla tercih edilmektedir. Tatlı ve egzotik bir kokuya sahip olması kozmetik ürünlerinde de popülerlik kazanmasını sağlamıştır. Ancak kokunun ötesine geçen faydaları bulunmaktadır.

Ylang Ylang Essential Oil | Tinderbox
Sıtma, mide hastalıkları, astım, gut ve artirit tedavisinde geleneksel kullanımı bulunmaktadır.

Çiçeklerinden buhar distilasyonu yoluyla elde edilen uçucu yağlar, ağırlıklı olarak kozmetik sanayinde kullanılmakta olup aromaterapide; depresyon, afrodizyak etkisi nedeniyle libidonun artmasında, hipertansiyon ve anksiyete tedavisinde etkili olduğuna inanılmaktadır. Fitokimyasal çalışmalar ile, C. odorata’nın uçucu yağlarındaki monoterpen, seskiterpenler ve fenilpropanoidler dahil olmak üzere çok çeşitli kimyasal bileşenler aydınlatılmıştır.

Ylang-ylang, cildin yenilenmesine yardımcı olabilecek bazı antioksidan etkilere sahiptir. Özellikle, reaktif oksijen radikallerini azaltmasıyla cildin yapısal proteinleri olan kolajen ve elastinin üretiminin uyarılmasına ve yıkımının engellenmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Birçok cilt bakımı şirketi, bu etkilerden yararlanmak için ürünlerine ylang-ylang uçucu yağını eklerler.

2. Neroli (Portakal çiçeği)

Neroli uçucu yağı, turunç ağacı (portakal çiçeği) çiçeklerinden üretilir. Portakal çiçekleri tatlı bir koku üretir ve de parfüm olarak yaygın kullanılır. Stresi ve kaygıyı giderir, tansiyonu düşürür, uykusuzluğu yatıştırır.

Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleyici Sağlık Merkezi (NCCIH), turunç esansiyel yağının cilt rahatsızlıkları üzerinde çeşitli olumlum etkilere sahip olabileceğini söyler.

Kırışıklık tedavisi için, ciltteki elastikiyetin geri kazandırılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca cilt hücrelerinin yenilenmesine de yardımcı olabilir ve bu da daha sağlıklı ve daha genç görünen bir cilt görünümü kazandırır. Neroli uçucu yağı, ciltteki parlaklığı artırarak daha doğal, sağlıklı ve ciltte ışıltılı bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılabilir. Aynı zamanda çatlaklarda görünümünü iyileştirmek ve yara izlerini azaltmak için güzel bir seçimdir. Yüzdeki ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Neroli’nin ayrıca, antiseptik özellikleri nedeniyle; ciltte lekelere neden olabilecek bakterilerle savaşabilir veya akne durumlarının gelişimini azaltmada rol oynayabilir. Fazla sebum üretimini kontrol ederek cildinizi sıkılaştırabilir ve gözeneklerin küçülmesine yardımcı olabilir.

3.   Iris

Sevdiğiniz Çiçeklerin Altında Yatan Şaşırtıcı Anlamlar ~ Yeşil Parmak
Iris pallida / Iris germanica – Iridaceae

Coğrafi konumuna bağlı olarak biraz değişiklik gösteren yaklaşık 300 tür Iris bitkisi olduğundan en iyi Iris esansiyel yağını bulmak önemlidir.

Iris esaniyel yağı bu güne kadar İtalya ve Fas’ta hala üretilmektedir. Cildin epidermis tabakasını yenilenmesini sağlayarak cildin daha sıkı ve daha genç görünmesini sağlayabilir. Cildi yumuşatmak ve dolgunlaştırmak için güçlü bir nemlendiricidir. Bu özelliği sayesinde ince çizgileri ve kırışıklıkları önlemede görev alırlar.

Ayrıca, zihninizi, vücudunuzu veya cildinizi her zamankinden daha genç göstermek ve hissetmek için iris uçucu yağı kullanımı cildi daha canlı ve parlak gösterebilir.

4.   Ölmez çiçek (Immortelle)

Ölmez çiçek (Helichrysum Italicum) adından da anlaşılacağı gibi koparıldıktan sonra kolay kolay solmayan hatta kurutulduktan sonra bile rengini kaybetmemesi ve dökülmemesidir. Helichrysum, Asya ve Afrika’ya özgü aromatik bir çiçektir. Ölmez çiçek veya altın çiçek uçucu yağı, 1930’larda anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı bronşit ve kronik öksürük tedavisi olarak tıbbi kullanımda hayatına başlamıştır. O zamandan beri bu uçucu yağın kullanımından daha birçok tıbbi faydası gösterilmiştir.

Altın otu faydaları ve zararları nelerdir? Altın otu neye iyi gelir? -  Sağlık Haberleri
Immortelle çiçeğinin kırışıklık önleyici özellikleri onu birçok tıbbi ve kozmetik alanda faydalı ve tercih edilebilir kılar.

Helichrysum Italicum uçucu yağının cildi yumuşak, pürüzsüz hale getirdiğini, daha fazla nem tutmasını sağladığını ve böylece ciltte kırışıklığı önlediği düşünülmektedir.

Cilt bakımı rutininin bir parçası olarak kullanıldığında, Immortelle çiçeğinin uçucu yağının uygulanması, kırışıklıkları başlamadan önce önlemeye yardımcı olacaktır. Uçucu yağı aynı zamanda yüzde ortaya çıkmış olan ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü de azaltabilmektedir.

  • İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olur
  • Cildin yaşlanmasına katkıda bulunan zararlı faktörleri azaltmaya yardımcı olur
  • Daha pürüzsüz, daha parlak ve genç görünen bir cilt sağlar.

5.   Jasmine (Yasemin)

Yasemin uçucu yağı, Jasminum officinale veya daha çok yasemin olarak bilinen çiçeklerinin preslenmesiyle elde edilen renksiz kokulu bir uçucu yağdır. Çiçeklerden yağın çıkarılması “anfloraj” adı verilen bir işlem olarak bilinir ve kokulu bileşikleri yakalamak için kokusuz hayvansal veya bitkisel yağların kullanılması proseslerini içerir.

İstenilen kokusundan dolayı kozmetikte parfüm olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, son araştırmalar yasemin yağının faydalarının fenol bileşenleri olan benzil benzoat ve benzil asetat nedeniyle antioksidan özellikleri de içerebileceğini göstermektedir. Bu özellikler, yasemin yağının serbest radikallerden kaynaklanan ciltteki oksidatif hasarı etkisiz hale getirmesine yardımcı olur. Genel oksidatif stres seviyelerini azaltarak, cilt için yasemin yağı kullanımı; yüzün ışıltısını, görünümünü ve elastikiyetini korumayı içerebilir.

6.   Lavanta

Lavanta yağı lavanta bitkisinden (Lavandula angustifolia) elde edilen uçucu bir yağdır. Oral alınabilen formu bulunabilir, lokal olarak cilt üzerine sürülebilir veya inhalasyon yolu ile solunabilir. Uçucu yağı psikolojik olarak rahatlatabilir ve sakinleştirebilir.

Yüzdeki ince çizgiler ve kırışıklıklardan kısmen serbest radikaller sorumludur. Lavanta yağı, serbest radikallerden korumaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. Kırışıklıklar için lavanta yağı sabit yağ olan hindistancevizi yağına birkaç damla eklenerek kullanılabilir.

Lavanta yağı, cildin aydınlatılmasına da yardımcı olabilir. Antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleri, koyu lekeler dahil kızarıklık ve lekelerin azalmasına yardımcı olur. Sivilce, akne oluşumunu da azaltabilir.

7.   Gül

Gül esansiyel yağı, dünyadaki en pahalı uçucu yağlardan biridir (çiçeğin 3000 parçası sadece bir parça yağ üretir). Gül yağı, geleneksel olarak cilt sağlığının korunmasına yardımcı olduğundan kullanılır. Rosa Damascena gül ekstreleri antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Gül yağı, gül hidrolatı üretim sürecinin bir yan ürünüdür. Gül suyu bile %10-%50 gül yağı içerir. Bu nedenle gül yağı cildin daha uzun süre genç görünmesini sağlayan cilt hücresi yenilenmesi için özellikle yararlı olabilir. 

8.   Paçuli (Tefarik)

Paçuli (Patchouli / Tefarik) Yağı İle Şifalanalım - Ayşen Baloğlu | Maya  Natural
Paçuli yağı, bir tür aromatik bitki olan paçuli bitkisinin yapraklarından elde edilen uçucu bir yağdır.

Paçuli yağının odunsu, tatlı ve baharatlı olarak tanımlanabilecek karakteristik bir kokusu vardır. Bu nedenle parfüm, kozmetik ve tütsü gibi ürünlerde genellikle koku katkı maddesi olarak yaygın kullanılır. Ayrıca dermatit, akneli veya kuru, çatlamış cilt gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

2014 yılında farelerde yapılan bir araştırmada, iki saat boyunca farelere paçuli yağı uygulanmış ve daha sonra cilde zarar verebilecek ultraviyole radyasyona maruz bırakılmıştır.

Araştırmacılar, paçuli yağı ile tedavi edilen farelerde daha az kırışıklık oluşumuna ve kolajen içeriğinde bir artışa sahip olduğunu bulmuşlardır. İnsanlarda aynı yararın gözlemlenip gözlemlenemeyeceğini görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekir.

(Patchouli Oil: Uses)

9.   Sandal ağacı

Eski zamanlardan beri sandal ağacı, Ayurvedik şifa uygulamalarının bir parçası olmuştur. Sandal ağacının antienflamatuvar ve antioksidan özellikleri vardır. Oksidatif stresi azaltabilen ve cildinizi sağlıklı tutan serbest radikal temizleme kapasitesine sahiptir.

Doğu Hint sandal ağacı yağı olarak da bilinen sandal ağacı albüm yağı, santalum albüm ağacından uçucu bir yağdır ve anti-inflamatuar, anti-mikrobiyal ve anti-proliferatif bir ajan olarak biyolojik aktivite göstermiştir.

Sandal Ağacı Nedir? – Nkfu
Sandal ağacı albüm yağı ayrıca akne, sedef hastalığı, egzama, yaygın siğillerin tedavisi için kullanılmaktadır.

Eski zamanlardan beri sandal ağacı, Ayurvedik uygulamaların bir parçası olmuştur. Oksidatif stresi azaltabilen ve cildinizi sağlıklı tutan serbest radikal temizleme kapasitesine sahip olduğundan zamanla cilt bakımı için tercih edilen uçucu yağlardan biri halini almıştır.

10. Frankincense (Günlük)

Orta Doğu ve Hindistan’a özgü günlük uçucu yağı, şu anda dünya çapında en yaygın uçucu yağlardan biridir. Günümüzde günlük yağı, parfümlerde kullanılan, Burseraceae familyasındaki Boswellia cinsinden, özellikle Boswellia sacra, B. carterii, B. frereana, B. serrata ve B. papyrifera’da elde edilen aromatik bir reçinedir.

5 Benefits and Uses of Frankincense — And 7 Myths
Tarihte tütsü olarak yakılarak dini törenlerde kullanılmıştır.

Tarihsel olarak, günlük (buhur) reçinesi, özü ve uçucu yağ, Çin ve Ayurveda tıbbında cildinizin zararlı bakterilere karşı doğal savunma mekanizmasını geliştirdiğinden ve aynı zamanda cildi sıkılaştırıp ve elastikiyetini koruduğundan faydalanılmıştır. Ayrıca ciltteki çatlak ve yara izlerinin görünümünü iyileştirerek yara iyileşmesini destekleyebilir. Kırışıklıklar üzerinde de aynı etkiye sahip olabilir. Ek olarak, cildi tonlamada ve cilt hücresinin yenilenmesini teşvik edebilir.

11. Limon

Limon, C vitamini içeriği ve bağışıklık sistemi için potansiyel sağlık yararları ile bilinir. Bununla birlikte limon uçucu yağı, kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olmak için çeşitli ticari cilt bakım ürünlerinde de kullanılır.

Limon esansiyel yağı, serbest radikalleri nötralize ederek cildi oksidatif stresten koruyan antioksidanlar açısından zengindir. Hasara karşı hücresel savunmanızı artıran askorbik asit, alfa-tokoferol (yaşlanma karşıtı bir bileşen) ve glutatyon içerir. Cilde limon yağı uygulamak cildinizin savunmasını güçlendirir ve erken yaşlanmayı önler. Limon yağı ayrıca kırışıklıklara neden olabilecek güneşin zarar görmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Ancak limon, portakal, bergamot ve greyfurt gibi portakalgillerden uçucu yağlar, cildi güneş ışığına daha hassas hale getirebilir. Bu uçucu yağları kullandıktan birkaç saat kadar güneşe maruz kalmaktan uzak durmak önemlidir. Ayrıca bu uçucu yağları gece uygulamak cilt lekelenmesini önlemek adına daha akıllıca olabilir.

12. Vetiver (Güve otu)

Vetiver yağı (Güveotu), Buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir bitki türüdür. Uzakdoğu’da ve Afrika’da binlerce yıldır çeşitli tıbbi tedavilerde kullanılan geleneksel bir yağdır.

Boyu 1,5 metreye kadar uzayabilen bu bitkinin ince, uzun ve sert yaprakları vardır. Dünyadaki tüm tropikal ve sıcak iklimlerin yaşandığı yerlerde yetişebilmektedir. Güve otunun odunsu, baharatlı ve güçlü bir aroması vardır. Vetiver, güçlü antioksidanlara sahip olup yaraların, enfeksiyonların ve çeşitli hastalıkların tedavilerine yardımcı olması amacı ile Uzakdoğu ve Hindistan’da yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Modern aromaterapide, vücudu ve zihni rahatlatmak aynı zamanda da uykusuzluk ve vücut ısısını dengelemeye yardımcı olmak amacı ile kullanılmaktadır.

Ayrıca, içeriğindeki yaşlanma karşıtı ve cildi besleyen bileşenlerden dolayı cilt bakımı için de mükemmel bir yağdır.

Uçucu Yağlar Nasıl Uygulanır?

Öncelikle tahrişe neden olabileceğinden uçucu yağı seyreltmeden doğrudan cilde uygulamadığınızdan emin olun.

Ayrıca, kullanmadan 24 saat kadar önce cilt üzerinde test etmeniz olası tahrişi önleyecektir. Eğer bir alerjiniz varsa bunun önüne geçmiş olursunuz.

Sıklıkla kullanılan taşıyıcı (sabit) yağlar şunlardır:

  • Zeytin yağı
  • Üzüm çekirdeği yağı
  • Hindistancevizi yağı
  • Badem yağı
  • Avokado yağı

Esansiyel yağlarla yaşlanmayı geciktirici bir serum yapmak istiyorsanız;

5 ml taşıyıcı (sabit) yağa 10 damla uçucu yağı karıştırın. Kollajen sentezini desteklediği bilinen avokado yağı ile karıştırırsanız daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

  • Piyasada bulunan ürünleri de tercih edebilirsiniz

Darphin 8-Flower Nectar Oil

Neden beğendik?

  • Yasemin, ölmez çiçek, ylang-ylang, paçuli, neroli, gül, i̇ris ve lavanta uçucu yağları olmak üzere yukarıda saydığımız kırışıklıklar için etkili uçucu yağların 8’ini birden içeren etkili bir karışımdır.
  • %99 doğal bileşikler içerir. Doğallığı tercih ediyorsanız güvenli bir seçenektir.
  • Doğal endojen kolajen üretimini teşvik eder ve yıkımını engeller.
  • Ayrıca sabit yağlar, omega-3 ve 6 içeriği sayesinde cilde canlı, pürüzsüz, aydınlık ve daha genç bir görünüm kazandırmaya da yardımcı olur.
  • Stres, kaygı ve gerginlik durumunu azaltmada yardımcıdır. Ayrıca çevrenizi etkileyici bir kokuya da sahip olursunuz.

Kullanımı:

Akşam yatmadan önce 5 damla ürünü yüz ve boynunuza, yumuşak ve yukarı doğru dairesel hareketlerle uygulayınız. Eklediğimiz video’dan da yardım alabilirsiniz.

Kullanım Alanı:

  • İnce çizgiler ve kırışıklıklar
  • Yaşlanmış ciltler
  • Donuk ve kuru ciltler üzerinde

İnternet üzerinden alınabilir: Fiyatı 700-800 TL.

Referanslar

Tan, L., Lee, L., Yin, W., Chan, C., Abdul Kadir, H., Chan, K., & Goh, B. (2015). Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities ofCananga odorata(Ylang-Ylang). Evidence-Based Complementary And Alternative Medicine, 2015, 1-30. doi: 10.1155/2015/8963

5 Ways to Use Ylang-Ylang Oil from Head to Toe. (2020). Retrieved 15 September 2020, from https://www.bhg.com/beauty-fashion/skin-care/ylang-ylang-essential-oil/

11 Best Essential Oils For Wrinkles & Fine Lines: Benefits, Uses, & Side Effects. (2019). Retrieved 17 September 2020, from https://www.stylecraze.com/articles/essential-oils-for-wrinkles/#why-essential-oils-work-for-wrinkles

10 best essential oils for wrinkles: What works best and why?. (2020). Retrieved 15 September 2020, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/321645

The UMA Oil Files: Sumptuous, Seductive Neroli Oil– Uma Oils. (2020). Retrieved 15 September 2020, from https://www.umaoils.com/blogs/uma-oils/neroli-nature-s-best-anti-aging-secret

Team, E. (2019). Neroli oil us – Acne treatment – Beauty benefits of neroli oil. Retrieved 15 September 2020, from https://www.thehealthsite.com/beauty/neroli-essential-oil-can-be-a-wonderful-beauty-buddy-684503/

20 Anti-Aging Oils to Add to Your Routine. (2020). Retrieved 15 September 2020, from https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/essential-oils-for-wrinkles#TOC_TITLE_HDR_1

Iris Oil for skincare: history, benefits and use. (2020). Retrieved 15 September 2020, from https://www.decleor.co.uk/blogs/iris.html

Flower, I. (2019). Anti-Wrinkle Properties of the Immortelle Flower. Retrieved 15 September 2020, from https://immortelletherapy.com/anti-wrinkle-properties-of-the-immortelle-flower/

Lavender Oil for Skin: Uses and Benefits. (2020). Retrieved 15 September 2020, from https://www.healthline.com/health/lavender-oil-for-skin

Ronald L. Moy, C. (2017). Sandalwood Album Oil as a Botanical Therapeutic in Dermatology. The Journal Of Clinical And Aesthetic Dermatology, 10(10), 34. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5749697/

Vetiver Oil – The Oil Of Tranquility – Uses & Benefits In Aromatherapy. (2020). Retrieved 16 September 2020, newdirectionsaromatics.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz